Délkelet-Ázsia

Saturday, June 17, 2006

Kína - Nagy Fal





Másnap a Kínai Nagy Falat néztük meg először. Pekingtől kb. másfél-két óra utazásra van kocsival. ( A kocsit az idegenvezetőnk intézte.)

Eredetileg 2000 évvel ezelött kezdték építeni a Nagy Falat a Qin dinasztia alatt, Qin Shi Huang császársága idején. Több ezer ember vett rész azt építésben, akik állandó munkára voltak ítélve. A hideg, a betegség és az éhezés tovább fokozta a nehézségeket. Mivel rengeteg ember halt meg az építkezés alatt, ezért a "A leghosszabb temető a Földön"-nek is nevezik. A legenda szerint a meghalt emberek testeit a falba temették, hogy szellemük elijessze a démonokat.

Először 12 méteres tornyokat építettek, melyet 4 honapi ostromra elegendő élelmiszerrel töltöttek fel, majd ezeket 6 méteres erődfalakkal kötötték össze. Mivel a tornyok nyíllövésnyire voltak egymástól így gyorsan tudtak egymásnak üzenni veszély esetén. Egy üzenet továbbítása a Fal egyik végétől a másikig 24 órába telt. Ebből is látható, hogy milyen hatalmas.

A Nagy Fal-al kapcsolatban a mai napig fennmaradt egy legenda a férjét kereső hű feleségről, aki ruhát és élelmiszert akart vinni a hosszú ideje távol levő férjének: a feleség elment az első toronyhoz, de férjét seholsem találta... elment a másodikhoz, de ott sem találta..., ment a következőhöz, de ott sem..., végül a Gobi sivatagba érvén megmondták neki, hogy a férje már régen meghalt. Ekkor a nő olyan sírásba és jajgatásba kezdett, hogy a Nagy Fal-at is megrázta, a környéken a Fal egyes részei összeomlottak. A feleség emlékére egy kis kápolnát és egy szobrot állítottak fel és a mai napig gyújtanak mécsest az emlékére.... Nagyon ismert ez a történet, ha egy kínait kérdezünk a Nagy Falról, előbb vagy utóbb biztos elmeséli ezt a történetet. Inkább előbb.

Még több kép a Nagy Falról


A Han, a Sui dinasztia és a Ten Kingdoms periódus alatt (az I. századtól a XII. századig) tovább folytatódott a Nagy Fal építése, a korábbihoz hasonló stílusban. A Ming dinasztia idején épült ki a legteljesebb formában a Nagy Fal, az 1439-es mongol támadásra való válaszul.
A legtöbb túrista Badaling-nal nezi meg a Nagy Falat, ez a rész sajnos eléggé "eltúristásodott". Mi Mutianyu-hoz mentünk. A Nagy Falnak ez a része a Ming dinasztiából épült Qi dinasztiabeli részekre építve.

A látvány egyszerűen lenyűgöző! Csak álltunk és néztük ezt a fantasztikus építményt. Mindkettőnk számára a Nagy Fal volt az, ami legjobban tetszett az utazásunk alatt.
A Fal tetejére fel lehet gyalogolni, de egyszerűbb ha Cable Car-ral megy fel az ember, mert elég fárasztó az út. Inkább a falon érdemesebb sétálni, mintsem az odáig vezető úton.
Vannak túristák akik színte az egész napot a Fal-on sétálva töltik. Több kilóméteres túrákat csinálnak. (Sajnos mi nem csatlakoztunk hozzájuk, mivel csak egy fél napot tudtunk ott tölteni. De mindenkinek tudjuk ajánlani.)
7300 km hosszú, keletről - nyugat fele szeli át Kínát az északi oldalon. (térképet lásd lent). A Fal sárga szaggatott vonallal van jelölve)


Forrás:
Utazási tudnivalók: lásd Peking-nél

1 Comments:

  • At 4:10 AM, Blogger Unknown said…

    Nagyon jó lett és ráadásul egy történelem 5ösért kellet leirnom!

    Nagyon Köszönöm!!!!

    Üdvözlettel:

    ifj. Nagy Imre Körösladányból

     

Post a Comment

<< Home